EN INTRODUKTION: BERTILL NORDAHL

Bertill Nordahl er en dansk forfatter, som er kendt for at skrive og tale om kønnets betydning i et menneskets liv. Han har de sidste 35 år været aktiv i kønsrolle- og ligestillingsdebatten i Danmark, Norge og Sverige, hvor han især har skrevet og talt om drengens og mandens situation.

Bertill Nordahl skriver bøger for både børn og unge og voksne, dels skønlitterært og som fag og debatlitteratur. Han debuterede som forfatter i 1978 og har siden skrevet over 80 bøger. Hvis der skal peges på nogle centrale bøger i Bertill Nordahls forfatterskab, som har været med til at gøre ham kendt i offentligheden som forfatter og (køns)debattør, så skal ”Den gravide mand” fra 1980 nævnes, hvor han skrev om, hvordan han som mand oplevede en graviditet og den første tid som far. Bogens titel provokerede – kan en mand være gravid? og satte gang i en intens debat. I 1994 og 1995 udkom ”Hankøn i skolen” og ”Tarzan i damejunglen”, som satte Bertill Nordahl afgørende på medielandkortet. Især ”Tarzan i damejunglen” forårsagede megen debat, idet Bertill Nordahl som den første i Danmark påpegede den skæve kønsvridning med alt for mange kvindelige pædagoger og lærere i daginstitutions og skoleverdenen, og hvilken betydning det har for drengene og det mandlige personale – samt for pigerne og de kvindelige pædagoger og lærere.

I 1998 og 1999 udkom to vigtige kønsbøger for voksne, nemlig ”Stenene i nakken”, hvor Bertill Nordahl skrev om at være midaldrende mand” og ”Par i hjerter”, hvor det gælder kønnets betydning i et parforhold og ægteskab.

I 2001 udkom ”Du bestemmer ikke over mig”, hvor Bertill Nordahl vakte debat ved at skrive om den moderne børnefamilies mangel på voksenhed. I 2003-04 udkom Pardans-trilogien, som han skrev sammen med sin kone Lene Hein Sørensen. I trilogien følger man fire midaldrende mennesker i et kritisk år i deres liv, og trilogien er stadig meget udlånt og læst.

I 2004 udkom ”De stakkels piger”, som han skrev sammen med børnepsykiateren Gideon Zlotnik. ”De stakkels piger” satte gang i diskussionen om pigerne og de unge kvinders situation i det moderne samfund.

I 2007-08 udkom ungdomstrilogien Yusuf-trilogien, hvor Lene Hein Sørensen og Bertill Nordahl som nogle af de første i Danmark beskrev livet i en indvandrer familie. I trilogien følger man den 17-årige Yusufs liv i en vigtig periode i hans liv.  

I 2010 udkom ”KØN”, som er en central og vigtig bog i Bertill Nordahls forfatterskab, idet han her har samlet et udvalg på 60 artikler, kronikker og interviews om kønsroller, kønspolitik og ligestilling fra perioden 1976-2010. En periode på 34 år, dækkende 5 årtier.

I 2014 udkom en anden meget vigtig bog, nemlig ”ALLE DISSE ORD – tekstuddrag 1978-2013”, som er en bog på 745 sider. Bagsideteksten lyder sådan her: ”Bertill Nordahl debuterede som forfatter i 1978 og har siden da skrevet over firs bøger. Udvalget i denne bog dækker en periode på 35 år. Fra 1978 til 2013. Fordelt over 5 årtier, nemlig 1970-erne, 1980-erne, 1990-erne, 0000-erne og 0010-erne. Bertill Nordahl er først og fremmest kendt som kønsdebattør og foredragsholder om køn, hvor han har holdt foredrag om kønnets betydning i Danmark, Sverige, Norge, Færøerne og Tyskland. Men han har også et stort og mangfoldigt forfatterskab, som bedst kan beskrives som en broget og farverig buket blomster, som fordeler sig på bøger til børn, unge og voksne. ”ALLE DISSE ORD” er ikke en bog, som analyserer Bertill Nordahls forfatterskab. Der er i stedet tale om kommenterede tekstuddrag i kronologisk rækkefølge fra store dele af forfatterskabet, som tilsammen danner et billede af forfatteren og mennesket Bertill Nordahl. Derfor kan ”ALLE DISSE ORD” også læses som en løst skitseret selvbiografi.”

I bogens forord giver Bertill Nordahl en kort indføring til sit forfatterskab: ”Mit liv spejles i mit forfatterskab, og mit forfatterskab spejles i mit liv. Jeg ser mine bøger, og dermed mit forfatterskab, som postkort og breve fra den rejse, som livet er. Der er tale om 82 postkort og breve fra rejsen, som i skrivende stund har strakt sig over 35 år. Fra jeg var en ung mand på 27 år og til nu, hvor jeg er en ældre mand på 62 år. Der er forfatterskaber, hvor der ikke er en tæt forbindelse mellem forfatterens liv og hans forfatterskab. Men det karakteristiske ved mit forfatterskab er, at der er denne tætte forbindelse. Liv og værk – værket og livet - er vævet tæt sammen. Jeg skriver, fordi jeg har noget på hjertet. Jeg skriver, fordi jeg har noget, jeg vil berette. Jeg skriver, fordi jeg har noget, jeg vil fortælle. Jeg skriver, fordi jeg har noget, jeg vil udtrykke - holdninger og meninger, følelser og sansninger, erfaringer og oplevelser, indsigter og viden. Jeg skriver, tegner og maler næsten hver dag. Det er det filter, jeg oplever livet igennem. Det er den membran alt filtreres igennem. Det er den måde, jeg forstår livet på. Ordene og sætningerne, stregerne og strøgene, formerne og farverne – er en konstant og kontinuerlig proces, som pågår hele tiden - enten i tankerne eller helt konkret, hvor livet og tilværelsen, eksistensen og identiteten, formes og skabes – filtreres og forstås - får betydning og mening.”  

Centralt for børnebøgerne er det lange samarbejde med tegneren Jesper Tom-Petersen fra 1983–2005, hvor de skrev og tegnede 18 børnebøger sammen, hvoraf mange var serier: Rune-bøgerne, Sofie-bøgerne, Familien Jørgensen bøgerne og Stubbe-bøgerne.

Bertill Nordahl har siden 2002 skrevet bøger sammen med sin kone Lene Hein Sørensen. Det er bl.a. blevet til Pardans-trilogien, Yusuf-trilogien og et par andre romaner, samt diverse rejsebøger, havebøger og billedbøger med fotografier, tegninger og collager.

Bertill Nordahl blev født i 1951 i Brønshøj, København. Han er den ældste af 6 søskende. Hans far arbejdede som officer i det danske militær, og hans mor var hjemmegående husmor. Han tilbragte sin barndom og ungdom i Herlev, Helsingør og, først og fremmest, bydelen Vejgaard i Aalborg. Han var 800 meter løber i atletikklubben AIK, Vejgaard fra 1964-1972, hvor han satte adskillige danske rekorder, ligesom han var på ungdomslandsholdet i atletik. Da København fejrede sit 800 jubilæum i 1968 og afholdt Olympiske Lege for unge, vandt Bertill Nordahl 800 meter løbet.

Bertill Nordahl er uddannet lærer (1971-75) fra Esbjerg Seminarium, og han arbejdede som lærer i den danske folkeskole fra 1975-1990. I henholdsvis Esbjerg, København og Espergærde.

Bertill Nordahl debuterede som maler i 1975, hvor han udstillede på Meyers Galleri i Esbjerg. Han var aktiv i Mandebevægelsen fra 1975-1982, først i Esbjerg og senere i København, og han var militærnægter fra 1976-77, hvor han arbejdede på Esbjerg Museum.

Bertill Nordahl debuterede i 1978 med bogen ”Forventninger – notater fra en mandsverden”, som udkom på forlaget Rhodos. Han blev fuldtidsforfatter i 1990, hvor han stoppede som lærer i den danske folkeskole, og i 1995 dannede han sit eget forlag, forlaget Nielsens, hvor han siden har udgivet sine egne og andres bøger.

Bertill Nordahl var foredragsholder fra 1993-2006, hvor han holdt over tusind foredrag om kønnets betydning i Danmark, Sverige, Norge, Færøerne og Tyskland.

Bertill Nordahl har to børn: Sebastian, 1979-2012, og Laura, 1982-.

I dag deler Bertill Nordahl livet mellem Brønshøj i København og Skoghult i Småland i Sverige, som er hans primære base, hvor han lever sammen med Lene Hein Sørensen i et gammelt rødt træhus, en gammel skole, fra 1864.